Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

2 Φεβρουαρίου 1971-2011: 40 χρόνια συνθήκη Ramsar

Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Ramsar ΕΔΩ
Η 2 Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως "Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων" επειδή την ίδια ημέρα υπογράφηκε η συνθήκη στο Ramsar της Ινδίας.

2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα υγροτόπων. Λίμνη Στρογγύλη

Ανάρτηση 02.ΙΙ.09
Καταφύγιο για 132 είδη πτηνών αλλά κι ένα σημαντικό υγροβιότοπο, μια λιμνοθάλασσα, αποτελεί η λίμνη Στρογγύλη μαζί με τις μικρές λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα. Στη λίμνη ζουν 132 είδη. Εχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη ζώνη και εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000. Η χλωρίδα που εντοπίζεται γύρω από τη Στρογγύλη αλλά και απέναντι από αυτήν, στην περιοχή της Ελαφονήσου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σπάνιο και απειλούμενο είδος θαλασσόκεδρου.

Πολίτες της Μονεμβασιάς προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των "αιολικών πάρκων".

Ανάρτηση 28.Ι.09
Τη μορφή τοπικού κοινωνικού κινήματος αρχίζει πλέον να παίρνει ο αγώνας των πολιτών του Δήμου Μονεμβασιάς ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή στις 05/12/2008, ολόκληρο το νότιο πόδι της Λακωνίας, που ξεκινά από τον Κάβο Μαλέα και φθάνει στα σύνορα της Αρκαδίας, χαρακτηρίζεται περιοχή αιολικής προτεραιότητας, ανάβοντας το «πράσινο φως» σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές που επίμονα από το 2002 έχουν επιδείξει το ενδιαφέρον τους λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού. Ήδη στους γειτονικούς Δήμους Μολάων, Ζάρακα και Νιάτων άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πυλώνες ενώ στο Δήμο Βοιών τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, αφού παρά την έγκριση του ειδικού χωροταξικού κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντιδράσεις των πολιτών είναι εντονότατες.

Αντιθέτως, στο Δήμο Μονεμβασιάς, σε μια πρωτοφανή πάνδημη συσπείρωση δήμου, συλλόγων, φορέων και πολιτών, η άρνηση για τοποθέτηση αιολικών πάρκων είναι κάθετη και η έγκριση του χωροταξικού πυροδοτεί νέες αντιδράσεις. Ήδη ομάδες πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές για προσφυγή εναντίον του χωροταξικού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλεντίων προειδοποιεί για δυναμική και αποφασιστική αντίδραση, ενώ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να επαναβεβαιώσει την πλήρη αντίθεσή του στο ειδικό χωροταξικό ομόφωνα με νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

Εναντίον της λειτουργίας αιολικών πάρκων στην περιοχή από το 2002 μέχρι σήμερα το ΣτΕ έχει εκδώσει 4 αποφάσεις που δικαιώνουν το Δήμο Μονεμβασιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουλεντίων και ακυρώνει τις προσπάθειες 210(!) εταιρειών που είχαν κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφές του Πάρνωνα μεταξύ Μονεμβασιάς - Νεάπολης και Ελαφονήσου.

Στα αιτήματα των επενδυτών οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ στηρίχθηκαν στα εξής δεδομένα:
• Στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Σύμφωνα με επιστημονικό σύγγραμμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και της καθηγήτριας Κιν Ταν, η περιοχή θεωρείται το «Ελ Ντοράντο» της φύσης, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
• Στην άρνηση του ΕΟΤ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αφού η περιοχή προσφέρεται για
πολλές μορφές τουρισμού.
• Είναι το μοναδικό πέρασμα αποδημητικών πουλιών από την Ελλάδα προς την Αφρική και αξιόλογο καταφύγιο προστατευόμενων πουλιών από τη συνθήκη της Βέρνης και το Π.Δ. 67/1981.
• Υπάρχουν πολλά σπήλαια με γνωστότερο το Σπήλαιο της Καστανιάς.
• Υπάρχει δίκτυο παλαιών μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό που πρόσφατα αναδείχθηκαν, διανοίχτηκαν και σημάνθηκαν, ενώ στον Κάβο Μαλέα καταλήγει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε33 που διασχίζει την περιοχή.
• Όλη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, πύργους κ.λπ.

Όλα αυτά τα στοιχεία απέτρεψαν μέχρι σήμερα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Μονεμβασιάς. Τα ίδια στοιχεία όμως αγνοήθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή, που με την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου“ για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον λόφο Σαμαράκι που βρίσκεται απέναντι από το Κάστρο της Μονεμβασιάς -ένα μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης- έχουν τοποθετηθεί ανεμόμετρα και έχουν γίνει οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, ορατές ακόμα και από το κέντρο της πόλης.

Οι οργισμένοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εφ‘ όσον υλοποιηθεί το ειδικό χωροταξικό η Νότια Λακωνία από περιοχή ήπιας τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης θα μεταβληθεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής με-
γαβάτ με χιλιάδες ανεμογεννήτριες, πυλώνες υψηλής τάσης και απέραντα χιλιόμετρα καλωδίων.

Το χειρότερο, όπως εξηγούν, είναι ότι η ζωή θα γίνει κόλαση από τους θορύβους -αφού τα πάρκα τοποθετούνται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια- και από την εικόνα των χιλιάδων τόνων μπετόν και των απογυμνωμένων λόφων που σήμερα με την πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Δήμος, σύλλογοι, φορείς και πολίτες ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν στη νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και τονίζουν χαρακτηριστικά: «Στον χάρτη εμφανιζόμαστε ως ακατοίκητη περιοχή. Μας θεωρούν πεθαμένους . . . Εμείς όμως δεν θα εξαφανισθούμε αμαχητί για να χαρίσουμε τον τόπο μας στ‘ αρπαχτικά...».

Οι Σύλλογοι Βατίκων & Ελαφονήσου για τις ανεμογεννήτριες

Ανάρτηση 22.Ι.09
Θέμα: Ανεμογεννήτριες στα Βάτικα; Το σύνολο των εν Αθήναις βατικιώτικων Συλλόγων παίρνει θέση: Όχι στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλους της πατρίδας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη:
Α. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βοιών με αριθμό 370 από 9 Δεκεμβρίου 2008 (η οποία και προσαρτάται στην παρούσα ανακοίνωση)
Β. Την καθυστέρηση υλοποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού(Γ.Π.Σ) του Δήμου Βοιών (ο οποίος βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο και από την άνοιξη του 2008 έχει παραδοθεί στον Δήμο Βοιών και περίληψη του οποίου προσαρτάται στην παρούσα ανακοίνωση),
Γ. Την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, μιας περιοχής προστατευμένης από την Ε.Ε αφού χαρακτηρίζεται ως NATURA 2000,
Σήμερα, την 10/01/09 και ημέρα Σάββατο και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρακλιωτών κ. Τσοχαλή Ευάγγελου με τους υπόλοιπους Συλλόγους των βατικιώτικων χωριών (Ελαφόνησος, Βελανίδια, Νεάπολη, Άνω Καστανιά, Φαρακλό, Παντάνασσα και Άγιος Νικόλαος) σχετικά με επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα, συναντηθήκαμε τα Δ.Σ., προκειμένου να συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις.

Υπήρξε πολύωρη συζήτηση σχετικά με επικείμενη εγκατάσταση Α.Π.Ε στα Βάτικα αλλά και για το μέλλον του τόπου μας. Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι έως τώρα η καθυστέρηση έγκρισης από τον Δήμο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (θέμα που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή από όλους όσοι απαρτίζουν το Δημοτικό συμβούλιο διότι δεν υπάρχει χρόνος για να ξοδευτεί άσκοπα) αποτελεί στην ουσία τροχοπέδη στην εξέλιξη του Δήμου.

Κατόπιν των ανωτέρω και με αίσθημα ευθύνης προς τους βατικιώτες συμπατριώτες μας ζητάμε:
• Την άμεση διακοπή όλων των ενεργειών εγκατάστασης των αδειοδοτούμενων Α.Π.Ε στα Βάτικα και ομοίως την άμεση διακοπή αδειοδοτήσεων νέων Α.Π.Ε. .
• Tην ολοκλήρωση ερευνών (με προτεραιότητα περιοχές του Δήμου που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εγκατάσταση Α.Π.Ε.) από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για αξιολόγηση και θεσμοθέτηση Αρχαιολογικών χώρων.
• Την Σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή NATURA 2000 και για τον ορεινό όγκο της περιοχής μας.
• Την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Γ.Π.Σ.

Στην ουσία ζητάμε τα αυτονόητα. Δηλαδή να γίνει και στην περίπτωσή μας ό,τι γίνεται παντού στην πολιτισμένη Ευρώπη. Με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης και πάγιο το στόχο της Ε.Ε. για μια αμεσότερη δημοκρατία ζητάμε ως ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα να επιλέξουμε τη μορφή της ανάπτυξης που επιθυμούμε για μας και τα παιδιά μας.
Και δεν είμαστε λίγοι… Μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Λακωνίας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε Βάτικα, Αθήνα, Πειραιά και ομογένεια.

Οι βατικιώτες και άποψη έχουν και εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης. Τετελεσμένα γεγονότα δε θα γίνουν αποδεκτά την ίδια ώρα μάλιστα που η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα και το όφελος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών μεγαλώνει.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Οι Πρόεδροι των Δ.Σ των εν Αθήναις βατικιώτικων Συνδέσμων.
Μηνόγιαννης Μιχάλης, Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα»
Τσοχαλής Ευάγγελος, Αδελφότης Φαρακλιωτών «Ευαγγελίστρια»
ΤριπόντικαςΠαναγιώτης, Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα»
Αρώνης Χαράλαμπος, Σύλογος Ελαφονήσιωτών «Η Ελαφόνησος»
Δελακοβίας Ιωάννης, Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο Καβομαλιάς»
Κουρκούλης Χαράλαμπος, Σύλλογος «Άνω Καστανιάς»
Μπουρμπούλης Σπυρίδων, Σύλλογος «Φίλοι Παντάνασσας Βοιών»

Πίνακας Αποδεκτών
Προς ενέργεια:
Υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
Υπουργός Πολιτισμού
Υπουργός Τουρισμού
Υπουργός Ανάπτυξης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Νομάρχης Λακωνίας
Νομαρχιακό συμβούλιο Ν. Λακωνίας
Δήμαρχος Βοιών
Δημοτικό συμβούλιο Δ. Βοιών
Τοπικά συμβούλια Δήμου Βοιών
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ. κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ. κ. Γρηγόρη Αποστολάκο
Βουλευτής Λακωνίας ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο
Κοινοποίηση:ΜΜΕ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Απειλή χωρίς τέλος

Ανάρτηση 15.Ι.09
«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή όσο εμείς θα είμαστε Δημοτική Αρχή»

Αυτά ήταν τα λόγια του Δημάρχου στην προεκλογική του εκστρατεία όπως αποτυπωνόταν και στα προεκλογικά του φυλλάδια. Όλα αυτά βέβαια στα λόγια, γιατί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου 2008 ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τα γύρισαν… «Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα» είπε τώρα ο Δήμαρχος. Και έσπευσε να συμφωνήσει η πλειοψηφία του ΔΣ εκτός των 4 συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο χωροταξικός σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ΑΠΕ μόνο ως καταστροφικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Σ’ αυτόν προβλέπονται 215 ανεμογεννήτριες με επιπλέον περιθώριο άλλων 60 για την περιοχή μας. Δηλαδή περί που 280 για το Δήμο Βοιών όταν για όλη την Πελοπόννησο προ βλέπονται περί που 930.

Δυστυχώς οι άνθρωποι που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν και να προασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας μας. Με αυτή τους τη στάση άνοιξαν όχι την Κερκόπορτα των Βατίκων, αλλά την κύρια πύλη, στα μεγάλα οικονομικά, επενδυτικά συμφέροντα οικονομικών κολοσσών. Αυτών που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον τόπο μας στο βωμό του αχαλίνωτου και μεγαλύτερου οικονομικού κέρδους. Με πρόσχημα την ευημερία της παγκόσμιας κοινωνίας. Ελάχιστοι μήνες έχουν περάσει από προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (100/2007).

Σ’ αυτήν γίνονταν λόγος για απαράδεκτη μεθόδευση του χωροταξικού σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε βάρος των Βατίκων, για κατάφορη αδικία, βιομηχανοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής μας. Κι όμως, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η πλειοψηφία του ΔΣ ξέχασε και ανέτρεψε τα δεδομένα και ουσιαστικά ανακοίνωσε: ‘’Πρέπει να δεχτούμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γιατί έτσι αποφάσισε ο υπουργός και η κυβερνητική επιτροπή’’.

Περί που 280 ανεμογεννήτριες, λοιπόν, για τα Βάτικα. Όταν στην κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση Εύβοια έχουν τοποθετηθεί περί που 350 και έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην εκεί τοπική κοινωνία. Όλη Βατικιώτικη κοινωνία, αισθάνεται προδομένη από τους τοπικούς της άρχοντες. Εμείς λοιπόν που αντιστεκόμαστε, γιατί πιστεύουμε πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερη τύχη, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως χρέος έχουν και όλοι οι Βατικιώτες και οι φίλοι μας, όπου κι αν βρίσκονται, να ενωθούν μαζί μας. Για να αποτρέψουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια. Η πλειοψηφία του ΔΣ επέλεξε να έρθει αντιμέτωπημε τα συμφέροντα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, για δικούς της λόγους.

Εμείς όμως θα αγωνιστούμε, όπως κάναμε τόσες φορές στο παρελθόν και αποτρέψαμε και άλλες δύσκολες στιγμές που απείλησαν τα Βάτικα. Τώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αγώνας. Χρειάζεται θάρρος και μεθοδικότητα. Και στο τέλος θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε τους ισχυρούς παράγοντες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Θα νικήσουμε και αυτούς που διάλεξαν να μας προδώσουν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Θα παλέψουμε για τον τόπο που ζούμε και αναπνέουμε. Για τον τόπο που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, καλύτερο από ότι τον βρήκαμε. Θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μαζί με την κίνηση πολιτών που συστήθηκε για αυτό το σκοπό. Και πέρα από το δίκαιο που έχουμε, διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία αλλά και τις γνώσεις, αφού τόσα χρόνια τώρα έχουμε ταχθεί στο να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, να φυλάμε Θερμοπύλες και να φωνάζουμε: ‘’Μολών Λαβέ’’.

Στάθης Βελιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Βατίκων

Δημοσίευση Εφημερίδας ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' φύλλο 268-Δεκέμβριος 08

πηγή: vatika2000

Ένα όνειρο χωρίς λόγο, μία προσμονή χωρίς αντίκρισμα.

Ανάρτηση 6.XII.08
«Το τρένο θα σφυρίξει στην Κρήτη» ήταν το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σήμερα 06 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου, μία φανταστική ιστορία με δισεκατομμύρια Ευρώ κι εργατώρες για πέταμα. Ένα όνειρο χωρίς λόγο μία προσμονή χωρίς αντίκρισμα.

Μία ορθή σκέψη του 19ου αιώνα για δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη επανέρχεται ξανά σήμερα μετά έναν αιώνα και δεκαπέντε χρόνια με προέκταση Rail Ships και σιδηροδρομική σύνδεση με Πελοπόννησο!!!

Σήμερα, το 2008, στην Ελλάδα ήδη πάρα πολλές υπάρχουσες σιδηροδρομικές γραμμές βρίσκονται πλέον σε αργία και πλήρη απαξίωση διότι το τραίνο είναι γενικά αργό, ακριβό και δεν εξυπηρετεί όπως σύγχρονα μέσα της εποχής μας.

Αν δούμε κι ένα παράδειγμα:
α) 1 ώρα και 43 λεπτά από τον Πειραιά ως το Κιάτο χρειάζονται με το σύγχρονο τραίνο του προαστιακού ενώ
β) 1 ώρα και 30 λεπτά χρειάζονται για ένα σημερινό Ergoplan να φτάσει από τον Πειραιά ως τα Χανιά.Τα Ergoplan δεν πλήττονται από τις καιρικές συνθήκες και δεν χρειάζονται καμιά λιμενική υποδομή πέρα από τις υπάρχουσες. ¨εχουν πολύ μικρή συντήρηση κι ελάχιστες απιτήσεις σε πληρώματα. Είναι κατηγοριοποιήμενα από τον ΙΜΟ και σχεδιασμένα από την εταιρία που σχεδίασε και κατασκεύασε τα αξιόπιστα κι αξιόπλοα Flying Dolphin που όσο κι να ακούγεται περίεργο έχουν παρουσία άνω των 40 ετών στις θάλασσες του Αιγαίου και συνεχίζουν!
Επίσης αρκετές ελληνικές εταιρίες τα έχουν περιλάβει στα άμεσα σχέδια τους αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει παγώσει κάθε νέα επένδυση προς το παρόν.

Το τραίνο για να φτάσει στα Βάτικα και την Νεάπολη θα χρειαστεί πάρα πολλά χιλιόμετρα από νέες σιδηροδρομικές γραμμές καθώς κι ένα λιμάνι για τα Rail Ships ώστε από κει να μεταφέρονται στην Κρήτη. Αυτή ι ιδέα 115 χρόνια πριν σίγουρα ήταν καλή, διότι, τότε το φορτίο μεταφερόταν χύδην και στην πλάτη. Σήμερα με τα C/V, Ο/Γ και Ε/Γ πλοία κάτι τέτοιο ούτε ως αστείο δεν μπορεί να σταθεί, πόσο μάλλον να λάβει πρωτοσέλιδο σε μεγάλη εφημερίδα.

Το κόστος και τα έτη που θα χρειαζόντουσαν είναι πάρα πολλά πέρα του ότι για την φόρτωση στα πλοία του τραίνου απαιτούνται ιδανικές καιρικές συνθήκες που στην περιοχή του Κάβο Μαλιά δεν υπάρχουν!!!

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ελαφόνησος Βάτικα, σε κλοιό απειλής (κι από θάλασσα)

Ανάρτηση 4.XI.08
Σε κλοιό απειλής βρίσκονται τα Βάτικα και η Ελαφόνησος. Ο όρμος των Βατίκων, δηλαδή η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ελαφονήσου και της Νεάπολης με τα 10 χλμ χρυσής αμμουδιάς απειλείται καθημερινά με ρύπανση από μεγάλα δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Ενώ αποτελεί συχνό φαινόμενο η απόρριψη σεντινόνερων στην περιοχή από πλοία!!!
Η χερσαία περιοχή είναι στο σύνολό της περιοχή NATURA 2000 ενώ για τη θαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της σπουδαιότητας της από το 2004 απαγορεύτηκε η αλιεία με τράτα και από φέτος συνολικά απαγορεύτηκε η αλιεία προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή και να διατηρηθούν οι οικολογικές ισορροπίες.

Έχουμε λοιπόν πως παρότι έχει απαγορευτεί ακόμη και το ψάρεμα, ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος πλοίων προσορμίζουν με δυσάρεστα αποτελέσματα για την περιοχή και το περιβάλλον. Η αεροφωτογραφία που ακολουθεί δείχνει επιπλέουσα ρύπανση στην ακτή της Νεάπολης μπροστά ακριβώς από το Ειρηνοδικείο της πόλης.
Είναι λογικό πως μέρες με κακοκαιρία η περιοχή προσφέρει καταφύγιο στα παραπλέοντα πλοία, αλλά για τις υπόλοιπες, ποιος είναι ο λόγος λοιπόν της προσόρμισης και παραμονής τους σε προστατευόμενη περιοχή;

Άμεση προτεραιότητα το περιβάλλον

Ανάρτηση 1.XI.08
Θα αποτελούσε τεράστιο σφάλμα αν η κλιματική αλλαγή, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πάψει να είναι θέμα άμεση προτεραιότητας με αφορμή την χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει με άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας.

Τονίζει ότι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και τεχνολογία θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και κατανάλωση, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή οικονομία να αποκτήσει ένα σοβαρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο κ. Δήμας, προσθέτει πως ήρθε η ώρα για ένα "πράσινο new deal" που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και θα ωφελήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της.

Επίσης, τονίζει, ότι η δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα, που πρότεινε η Επιτροπή και βρίσκεται στη διαδικασία της συναπόφασης με το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί μέρος της λύσης, καθώς θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην οικονομία του μέλλοντος, μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή: ΣΚΑΪ

Συνεχίζει η Ελλάδα να βρίσκεται εκτός πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ανάρτηση 9.Χ.08
Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το σύστημα καταγραφής εκπομπών των ρύπων, με αποτέλεσμα η αρμοδία επιτροπή του Οργανισμού να αποφασίσει να συνεχισθεί ο αποκλεισμός της χώρας μας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η επιτροπή δεν έκρινε επαρκείς τις πληροφορίες που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό σύστημα καταγραφής των ρύπων.

Ο ΟΗΕ ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καταγραφής των ρύπων.

"Απογοητευμένος" δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση του αποκλεισμού της χώρας μας υποδηλώνει ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις.

"Πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό πρόβλημα που θα επιλύονταν σχετικά σύντομα. Η συνέχιση, όμως, του αποκλεισμού της χώρας υποδηλώνει ότι δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ούτε στις στοιχειώδεις περιβαλλοντικές μας υποχρεώσεις. Είναι πλέον απόλυτα προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας" σχολίασε ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Κατέληξε λέγοντας πως είναι πλέον σαφές υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντικής πολιτικής στη Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τον Απρίλιο του 2008, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15-16 Οκτωβρίου 2008, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το νέο πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2020.

πηγή: ΣΚΑΪ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "Όταν η κοινωνία μένει απαθής, τότε προσφέρει ένα ιδιότυπο άλλοθι σε κάθε λογής κρατικές υπηρεσίες να κάνουν τα στραβά μάτια

Ανάρτηση 2.Χ.08
Συνέντευξη από τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στο "ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" & τον Βασίλη Μπόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λάτρης του διαδικτύου κι απο τους πολιτικούς με τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστοσελίδες, είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.Σήμερα ξεδιπλώνει στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" τις σκέψεις του για το Περιβάλλον, τις ευθύνες της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών απέναντι στο "δένδρο που πληγώνουμε"...

- Αγαπητέ κε Μητσοτάκη,
Πιστεύετε ότι αρκεί η θέληση μιας οικογένειας να "εκπαιδεύσει" η ίδια τα παιδιά της στην αγάπη για το Περιβάλλον, όταν η επίσημη Πολιτεία με τα όργανά της -Πολεοδομίες, Δασαρχεία κλπ-αλλά και με τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς οι οποίοι παρέχουν "προστασία" σε ρυπογόνες βιομηχανίες-εργοστάσια, ασελγεί στο Πράσινο, στα ποτάμια, στις λίμνες, στις θάλασσες, στη φύση;

"Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η συνειδητοποίηση όμως από όλους της ατομικής μας ευθύνης για το περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση κάθε προσπάθειας να αλλάξουν τα κακώς κείμενα που αναφέρετε. Όταν η κοινωνία μένει απαθής, τότε προσφέρει ένα ιδιότυπο άλλοθι σε κάθε λογής κρατικές υπηρεσίες να κάνουν τα στραβά μάτια σε φαινόμενα καταστροφής του περιβάλλοντος. Αν δεν μάθουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να μην προσβάλλουμε το περιβάλλον με τη συμπεριφορά μας, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν ακέραια την ευθύνη της αυστηρής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εγώ όμως πιστεύω πολύ στην αξία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επιμένω στην ανάγκη καλλιέργειας οικολογικής αγωγής μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, από τις μικρές ηλικίες. Γιατί - για να παραφράσω την περίφημη φράση του J. F. Kennedy - πρέπει και στη Ελλάδα να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε τι κάνει η χώρα μας για εμάς και να δούμε τι κάνουμε εμείς για το περιβάλλον στη χώρα μας."

-Πως εισπράττετε ο ίδιος την εικόνα των βουλευτών συναδέλφων σας αλλά και των υπουργών που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας με τις κρατικές λιμουζίνες των χιλιάδων κυβικών αντί να επιλέγουν άλλους, πιο φιλικούς προς το Περιβάλλον αλλά και την αισθητική μας, τρόπους μετακίνησης;

"Είναι πολύ ακριβή η βενζίνη για να κυκλοφορεί κανείς με λιμουζίνες…!! Άλλωστε δεν με εκφράζει η μετακίνηση με μεγάλου κυβισμού οχήματα μέσα σε μια πόλη που ασφυκτιά κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Ειδικά όταν ως βουλευτές έχουμε πια τη δυνατότητα να προμηθευτούμε αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινούμαστε για λίγα χιλιόμετρα με μεγάλα και ρυπογόνα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα προσωπικής επιλογής, γι’ αυτό εγώ οδηγώ ένα μικρό υβριδικό αυτοκίνητο. Επίσης, περπατάω πολύ και χρησιμοποιώ τα μέσα σταθερής τροχιάς που είναι τα πιο αξιόπιστα από πλευράς χρόνου. Είναι και μια καλή ευκαιρία να συναντώ ανθρώπους και να συνομιλώ μαζί τους κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για μένα, ειδικά σε μια περίοδο που οι πολιτικοί εμφανιζόμαστε περίπου να είμαστε εκτός τόπου και χρόνου…"

-Είναι δυνατόν εν έτει 2008, να εξαρτάται η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος από τις διαθέσεις του κου Σουφλιά; Θα μπορούσε για παράδειγμα ένας υπουργός σε κάποια Περιφέρεια της Γερμανίας, να βγει και να υποστηρίξει ότι θ αποφασίσει ο ίδιος πότε θα ιδρυθεί Υπουργείο Περιβάλλοντος, δίχως να είχε αποπεμφθεί την ίδια στιγμή;

"Νομίζω ότι αδικείτε λίγο και τον κ. Σουφλιά και μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία. Η εξαγγελία για δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος σε ένα χρόνο από τώρα, δεν ήταν προσωπική υπόσχεση κανενός Υπουργού, αλλά κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για ένα ισχυρό Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να ανήκει μόνο σε έναν άνθρωπο, είμαστε άλλωστε πολλοί αυτοί που το έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό αίτημα, είναι από μόνο του ένα σημαντικό βήμα. Δεν έχει τη σημασία ποιος πιστώνεται μια πρωτοβουλία, αλλά ποιος και πώς την υλοποιεί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι εάν θέλουμε να αποκτήσουμε ένα πραγματικά ισχυρό και αποτελεσματικό Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει απλά να βάλουμε μια ταμπέλα σε ένα κτίριο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο που μεσολαβεί και να κάνουμε από τώρα την κατάλληλη προετοιμασία τόσο για τις αρμοδιότητες όσο και για την στελέχωσή του ώστε, όταν ιδρυθεί, να μην ψάχνει τον ρόλο του αλλά να ριχτεί αμέσως στη μάχη των περιβαλλοντικών προβλημάτων."

-Σε περίπτωση που σε κάποια μελλοντική κυβέρνηση θ αναλαμβάνατε το Υπ. Περιβάλλοντος, ποιο θα ήταν το μεγάλο στοίχημα που θα θέλατε να κερδίσετε;

"Δεν παίζω στοίχημα και είναι δύσκολο να διαλέξω… Παρόλο που η προσπάθεια για ένα βιώσιμο περιβάλλον δεν μπορεί να είναι ατομική αλλά συλλογική υπόθεση, θα έθετα δύο στόχους, έναν μακρινό και έναν κοντινό. Ο πρώτος και πιο μακρινός, θα ήταν να μην δούμε ξανά ούτε ένα σκουπίδι πεταμένο δεξιά και αριστερά στους δρόμους, τις παραλίες, τα δάση της χώρας μας. Ο δεύτερος και πιο άμεσος στόχος, θα ήταν να περιοριστεί δραστικά η εκτός σχεδίου δόμηση. Η αυθαίρετη δόμηση είναι μια διαχρονική πληγή για το φυσικό περιβάλλον αλλά συνιστά και πλήγμα στην κοινωνική συνοχή καθώς χωρίζει τους πολίτες σε «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας, ενώ αποτελεί ομολογία αδυναμίας του κράτους να εξασφαλίσει ίση μεταχείριση σε όλους. Γι’ αυτό και πριν από λίγους μήνες, όταν συζητήθηκε το Χωροταξικό, έκανα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν βάλουμε ψηλά τον πήχη, πιστεύω ότι μπορούμε ως οργανωμένη Πολιτεία κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα."

-Τι κάνετε ο ίδιος στη διάρκεια μιας μέρας για να προστατέψετε το Περιβάλλον;

"Δεν κάνω περισσότερα από ό,τι πιθανώς κάνουν άλλοι συμπολίτες μας. Προσπαθώ όμως να ακολουθώ και εγώ έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Οδηγώ υβριδικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιώ τα μέσα μεταφοράς, κάνω ανακύκλωση στο σπίτι και το γραφείο μου, κλείνω τα φώτα και τα κλιματιστικά όταν δεν χρειάζονται. Προσπαθώ επίσης να φέρνω τα παιδιά μου κοντά στη φύση έτσι ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές της χώρας μας και να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον. Το καλοκαίρι πήγα με τα παιδιά μου στην Ήπειρο, στο Βίκο, ένα περιβαλλοντικό κόσμημα, ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς που - θες δεν θες - σε κάνει να σκεφτείς την υποχρέωσή σου να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να συμβάλλεις στην διατήρηση της ομορφιάς της ελληνικής φύσης. Δεν είμαι ακόμα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις μου και θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ ακόμα περισσότερα πράγματα για το περιβάλλον, αλλά πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο. "

- Αν πάτε μια βόλτα ως το Σούνιο από την παραλιακή, θα διαπιστώσετε ότι δεκάδες βίλες-φρούρια, είναι χτισμένες πάνω στο κύμα. Γιατί καμιά κυβέρνηση δεν τις γκρεμίζει;

"Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε όσους έχουν κατά καιρούς ασκήσει εκτελεστική εξουσία. Αλλά θα σας πω χωρίς περιστροφές ότι τα αυθαίρετα δεν γκρεμίζονται λόγω του φόβου αυτού που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε στην Ελλάδα «πολιτικό κόστος». Παρόλο που δεν μου ταιριάζει αυτή η λογική, εγώ θα σας έλεγα ότι αναλαμβάνουμε ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος επειδή δεν τα γκρεμίζουμε. Θα επαναλάβω ότι η αυθαίρετη δόμηση είναι μια καραμπινάτη περίπτωση κοινωνικής αδικίας και μιας διαχρονικής πρακτικής που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Συντηρούμε χρόνια τώρα μια πρακτική, μια ελληνική πατέντα, και πριν βάλουμε στη ζυγαριά το ένα ή το άλλο πολιτικό κόστος, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο."

- Γιατί η Πολιτεία δεν φροντίζει να μας ενημερώσει διεξοδικά για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, τα φωτοβολταικά κλπ; Μήπως κάτι τέτοιο είναι ενάντια στο μονοπώλιο της ΔΕΗ και στους ισχυρούς προμηθευτές της;

"Μα δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της ΔΕΗ να μην ενσωματώνει καθαρές μορφές ενέργειας και να συνεχίζει να λειτουργεί ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ρεύματος. Με τα αποθέματα λιγνίτη να τελειώνουν σε λίγα χρόνια και με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, είναι εξαιρετικά ασύμφορος ο σημερινός τρόπος παραγωγής ενέργειας. Όπως ασύμφορος είναι όμως και ο τρόπος κατανάλωσης ενέργειας και θέλω να σταθώ λίγο σ’ αυτό. Συμφωνώ ότι οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας - όπως για παράδειγμα τα οικιακά φωτοβολταϊκά ή οι ηλιακοί θερμοσίφωνες - πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε κάθε κτίριο. Είναι κάτι που το έχω προτείνει. Εκεί όμως που πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα είναι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Και εκεί δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Μπορούμε με συγκεκριμένες κινήσεις να κάνουμε την διαφορά και να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας στην χώρα μας. Χωρίς όμως μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και για τις ΑΠΕ και για την εξοικονόμηση, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. "

-Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση και των πολιτών, οι οποίοι συστηματικά λειτουργούν σε βάρος του Περιβάλλοντος (π.χ. σπαταλώντας νερό για να πλύνουν με το λάστιχο το αυτοκίνητό τους, πετώντας τα σκουπίδια από ψηλά, γόπες στους δρόμους και τα σχετικά;) Για ποιο λόγο θα πρέπει ν ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές;

"Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολύ αυτό το θέμα, αλλά έχω καταλήξει ότι η αστυνόμευση από μόνη της δεν είναι αποτελεσματική λύση. Όλα όσα αναφέρετε παραπάνω είναι καθημερινές συμπεριφορές που προφανώς δεν μπορεί να είναι ανεκτές αλλά που πρακτικά δεν αστυνομεύονται. Όλα εξαρτώνται από την κουλτούρα του καθενός και από τον βαθμό συνειδητοποίησης της ατομικής του ευθύνης σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον, όπως είπα και παραπάνω. Οπότε πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη παιδεία και όχι αστυνομία."

-Όταν καίγεται ο Υμηττός και η Πάρνηθα και την επόμενη στιγμή ξεφυτρώνουν βίλες στα καμένα αλλά και διεκδικητές οικοπέδων μέσα στο δάσος, πως είναι δυνατόν να μην ξηλώνονται την ίδια στιγμή οι υπουργοί που προΐστανται των αρμοδίων Υπηρεσιών;

"Σωστή επισήμανση ειδικά σε μια περίοδο που διεκδικήσεις και μάλιστα «ιερές» έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Μην ξεχνάμε ότι αυθαίρετα και διεκδικήσεις ξεφυτρώνουν και σε εκτάσεις που είναι ακόμα καταπράσινες. Γι’ αυτό το φαινόμενο φταίνε δύο βασικοί παράγοντες: από τη μία, η ανυπαρξία δασικών χαρτών, δασολογίου, κτηματολογίου και, μέχρι πρότινος, χωροταξικού σχεδίου, που είναι η αιτία των «κατά το δοκούν» αποχαρακτηρισμών καμένων δασικών εκτάσεων. Από την άλλη, η ανεπάρκεια των υπηρεσιών και οι αντικρουόμενες ερμηνείες της νομοθεσίας δημιουργούν πολλά «παραθυράκια» που οδηγούν σε οικοπεδοποιήσεις εκτάσεων που κατά τεκμήριο είναι ή υπήρξαν δασικές. Αυτό που πρέπει, επομένως, πρώτα να δούμε είναι τα νομοθετικά κενά και οι ανεπάρκειες της δημόσιας διοίκησης πριν σπεύσουμε να ρίξουμε στην πυρά τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους των κρατικών υπηρεσιών."

-Θεωρείτε ειλικρινές το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και την Πράσινη Ανάπτυξη, η μήπως αποτελεί στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, μια και η επιρροή που έχουν πολλές ισχυρές όσο και ρυπογόνες βιομηχανίες στις κυβερνήσεις είναι τεράστια;

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει ότι το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της. Το ενδιαφέρον της είναι ειλικρινές αλλά αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσον είναι ειλικρινές και το ενδιαφέρον των εθνικών κρατών να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΕΕ έχει αποδείξει επίσης με συγκεκριμένες προτάσεις ότι, ανεξάρτητα από τα όποια συμφέροντα, είναι προσηλωμένη στο στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων, όπως για παράδειγμα με την πρόσφατη πρόταση του έλληνα επιτρόπου για υποχρεωτική μείωση των ρύπων από τα νέα αυτοκίνητα. Παρόλο που δεν είμαι υπέρμαχος της λογικής των συμφερόντων, θα σας αντιστρέψω τη συλλογιστική, με την παρατήρηση ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει αρχίσει να δημιουργείται μια νέα δυναμική αγορά, αυτή της «πράσινης» οικονομίας, που θα μπορούσε και αυτή να πιέσει για ακόμα μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ποτάμι του περιβάλλοντος για την ΕΕ δεν γυρίζει πλέον πίσω."

Θύμα" μεθοδεύσεων η Ελαφόνησος

Με παραχωρητήρια στα οποία αναφερόταν μόνο το όνομα της περιοχής, και όχι οι ακριβείς θέσεις, κάποιοι κατάφεραν να οικοπεδοποιήσουν περιοχές στην Eλαφόνησο, περιοχές που προστατεύονται - και μάλιστα ως NATURA - προκειμένου να χτιστούν μεζονέτες!

Όπως επισημαίνει με έγγραφό του προς την περιφέρεια Πελοποννήσου ο δασάρχης Μολάων Δημοσθένης Δημητρόπουλος, τα παραχωρητήρια τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία έως ότου πετύχουν τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής.

Ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει επίσης ότι τα παραχωρητήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν του 19ου αιώνα και -αν και δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την έκταση, έγιναν αποδεκτά για την σύνταξη συμβολαίων.

Ο κοινοτάρχης ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι η διαδικασία είναι νόμιμη και η έκταση δεν είναι δασική.

Ωστόσο, ο δασάρχης επισημαίνει πως η έκταση των 960 στρεμμάτων είναι δασική και καταγγέλλει τον κοινοτάρχη Ελαφονήσου ότι επιχειρεί να καταπατήσει δημόσια δασική έκταση 9 στρεμμάτων στην παραλία του Σίμου.

Επίσης καταγγέλλει μεθοδεύσεις εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας Λακωνίας, τονίζοντας, ότι η εφαρμογή του παραχωρητηρίου είναι εικονική και σκόπιμη, αφού κανένα τοπογραφικό στοιχείο δεν περιγράφεται σε αυτό, εκτός από την ονομασία της περιοχής.

Το Υπηρεσιακό Σημείωμα του δασάρχη συντάχθηκε με αφορμή τις ερωτήσεις που κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, στην Βουλή και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, ότι αποχαρακτηρίστηκε δασική έκταση, περίπου, επτά στρεμμάτων, στην παραλία Σίμου, που είναι προστατευόμενη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών ΝΑΤURA....

ΣΚΑΪ 30/09/2008

Στην Κομισιόν η σκανδαλώδης υπόθεση αποχαρακτηρισμού της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο » Ελαφόνησος

Από 12.09.2008: Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτηση- παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης τον σκανδαλώδη αποχαρακτηρισμό της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο, που ανήκει στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000 και απειλείται πλέον με τσιμεντοποίηση, ζητώντας από την Επιτροπή να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην προχωρήσουν τα σχέδια περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής."
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε σήμερα έχει ως εξής:
«Με τσιμεντοποίηση απειλείται η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, η οποία ανήκει στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000. Τη στιγμή που η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το αρμόδιο Δασαρχείο Μολάων δηλώνουν άγνοια για το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura, 6,6 στρέμματα της παραλίας αποχαρακτηριστήκαν από δασική έκταση, υπό αμφιλεγόμενης νομιμότητας συνθήκες, προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Επιπλέον 37 στρέμματα έχουν ήδη πωληθεί και άλλα 20 στρέμματα τελούν υπό πώληση. Ενδεχόμενοι νέοι αποχαρακτηρισμοί θα έχουν ως συνέπεια την οικοδόμηση έκταση γης συνολικά 63,6 στρεμμάτων.

Ερωτάται η Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία της μοναδικού φυσικού κάλους παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:
"Ο περιφερειάρχης, ο αρμόδιος δασάρχης, οφείλουν να προασπίσουν τη νομιμότητα και το περιβάλλον στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Το υποκριτικό πινγκ- πονγκ αλληλομετάθεσης ευθυνών ευνοεί το μεθοδευόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. Οι συνερμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ-ΒΑΤΙΚΑ NATURA2000 GR2540002

Η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Τα σημαντικότερα στοιχεία της περιοχής είναι ο υγρότοπος της Στρογγύλης, οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που απαντούν μόνο στην Ελαφόνησο.

Οι αμμοθίνες είναι δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα

Αμέσως μετά την ζώνη που ξεπλένει το κύμα αναπτύσσονται οι "χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες" με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση. Χαρακτηριστικά φυτά εδώ είναι η αμμόφιλα (Ammophila arenara) ή Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ο απειλούμενος με εξαφάνιση Κρίνος της θάλασσας (Pancratium maritimum).
Εσωτερικά προς την ξηρά αναπτύσσονται οι "λευκές αμμοθίνες" που φτάνουν μέρια τα 10 μέτρα ύψος στην Ελαφόνησο. Εδώ η Αμμόφιλά καταλαμβάνει την κορυφή των αμμόλοφων. Είναι πολυετές αγροστώδες και αναπτύσσει ρίζωμα με μεγάλο μήκος και βάθος. Αυτό λειτουργεί στο αμμώδεις λοφίσκους ως εσωτερικό πλέγμα και επιφέρει το πρώτο σημαντικό βήμα στην διαδικασία σταθεροποίησης. Ο Κρίνος την Θάλασσας διαθέτει υπόγειο βολβό και εμφανίζεται σποραδικά σε ομάδες.

Οι "γκρίζες αμμοθίνες" είναι σταθεροποιημένες αμμοθίνες που διαδέχονται τις "λευκές" προς την κατεύθυνση της χέρσου. Η σταθεροποίηση των θινών αυτών επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση μόνιμης φυτοκάλυψης από ποώδη και ξυλώδη φυτά που εμπλουτίζουν το αμμώδες έδαφος με οργανικές ουσίες και το καθιστούν πιο σκοτεινόχρωμο και συνεκτικό.
Στην Ελαφόνησο και μπροστά από την Στρογγύλη αντί για τον προηγούμενο τύπο κυριαρχούν οι "Λόχμες των παραλίων με αρκεύθους (κέδρα)". Στην περιοχή το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxycedrus subsp. Macrocarpa που είναι από τα σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Όταν η βλάστηση των αμμοθινών καταστραφεί η διασπαστεί τοπικά με ανθρώπινη επέμβαση ο άνεμος παρασύρει την άμμο σε μεγάλες ποσότητες και σκεπάζει αγρούς, λιβάδια ή υγρότοπους

Τα πουλιά στους θαμνώνες

Οι μεσογειακοί θαμνώνες με αείφυλλα πλατύφυλλα και τα φρύγανα φιλοξενούν πολλά είδη που φωλιάζουν σε θάμνους. Οι αγκαθωτοί θάμνοι προσφέρουν θέσεις για ασφαλή κατασκευή της φωλιάς τους. Οι Γερακίνες και το Βραχοκιρκίνεζο αναζητούν την τροφή τους (μικρά θηλαστικά και ερπετά) στο έδαφος.

Νέα απειλή στην Ελαφόνησo

Με τσιμεντοποίηση απειλούνται άλλα 57 στρέμματα στην παραλία Σίμου της Ελαφονήσου εάν οι αρμόδιοι παραμείνουν θεατές των σημειούμενων αποχαρακτηρισμών.

Ήδη, 6,6 στρέμματα έχουν αποδοθεί προς οικοδόμηση, μετά τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασών του Νομού Λακωνίας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ, 37 στρέμματα έχουν πωληθεί και έχουν συνταχθεί επτά συμβόλαια, ενώ προς πώληση βρίσκονται άλλα 20 στρέμματα. Ιδιοκτήτες όλης της έκτασης φέρονται ο κοινοτάρχης Ελαφονήσου Χαράλαμπος Λιάρος και ο Γιάννης Λιάρος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κοινοτάρχη, ο κ. Χ. Λιάρος έκανε λόγο για νόμιμες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 6,6 στρεμμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο νέος ιδιοκτήτης θα χτίσει 1,2,3 'σπιτάκια' γι΄ αυτόν και την οικογένειά του".

πηγή: ΣΚΆΪ

Aερολέσχη στα Βάτικα.

Η αερολέσχη στα Βάτικα με τον πιλότο Στέφανο Άσμπεκ μας χαρίζουν πανέμορφες αεροφωτογραφίες και αεροβίντεο από τα Βάτικα και την Ελαφόνησο.

Ίπτανται πάνω από τον τόπο μας με το υπερελαφρό αεροπλάνο το οποίο μάλιστα συναρμολογήθηκε, εδώ, στα Βάτικα από τον ίδιο τον Στέφανο και την γυναίκα του Τζούντιθ Ρόσλερ.

Τα τηλέφωνα της αερολέσχης για επικοινωνία: 2734047645 & 6944114253.
Ιστοσελίδα κ. Στέφανου Άσμπεκ για τα Βάτικα

Τα Βάτικα και η Ελαφόνησος αποκαλύπτονται . . .

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ξεκίνησε θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ την προσπάθεια να κατασκευάσει ρυγοπόνο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο εδώ, στα Βάτικα, απέναντι ακριβώς από την Ελαφόνησο.
Η περιοχή, εδώ, είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA2000. Εδώ υπάρχει λίμνη όπου ζουν 132 είδη πουλιών, δασική έκταση του σπάνιου θαλασσόκεδρου, κιβωτιόσχημοι και θολωτοί αρχαίοι τάφοι, μοναδικές σμαραγδένιες παραλίες, η βάση από την μεγαλύτερη στην Ελλάδα αρχαία πυραμίδα, η βυθισμένη αρχαία πολιτεία στο Παυλοπέτρι, απολιθωμένο δάσος μήκους 25 χλμ και πάρα πολλά σπήλαια.

Εδώ απομείναμε αναμένοντας την μοίρα μας, μιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΡΑΕ αξιολογούν ακόμη και σήμερα παρά όλα αυτά το αίτημα της εταιρίας για την κατασκευή ρυγοπόνου θερμοηλεκτρικού εργοστάσιου, εδώ.
Σε μια περίοδο μακράς νηνεμίας της ανθρώπινης βούλησης, η θάλασσα λες και νιώθοντας την περίσταση πήρε απόφαση από μόνη της, φουρτούνιασε και μετά από 1.633 χρόνια αποκάλυψε δεκάδες ακόμη αρχαίους τάφους και μνημεία που είχαν να δουν το φως του ήλιου από τον τρομερό σεισμό του 375μ.Χ.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ

Συχνά ακούμε να αναγορεύονται οι ΑΠΕ σαν τις κύριες τεχνολογίες για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Αυτό είναι μία υπερβολή καθώς οι ΑΠΕ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, και πρέπει να συνυπάρχουν με συμβατικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, έτοιμα να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ηλεκτρικό δίκτυο όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω καιρικών συνθηκών.

Η παρουσία των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα δεν μειώνει σημαντικά τις ανάγκες για θερμικά εργοστάσια, αλλά απλά μειώνει τις ώρες λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό σε χώρες με μεγάλη ανάπτυξη ΑΠΕ, παρόλα αυτά κανένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν καταργήθηκε. Ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανάπτυξης των ΑΠΕ, είναι η ενέργεια που “τζάμπα” μας παρέχουν.

Κανένας όμως δεν μας μίλησε για την ενέργεια που χρειάζεται να ξοδευτεί για την εγκατάσταση ενός αιολικού ή φωτοβολταϊκού σταθμού. Για την ενέργεια που χρειάζεται να παραχθούν οι χιλιάδες τόνοι σίδηρος, τα χιλιάδες κυβικά τσιμέντου, για τις δαπανηρές εκχερσώσεις και αποβραχισμούς ορεινών όγκων, και την κατασκευή όλων αυτών που χαρακτηρίζονται “συνοδευτικά έργα”. Και αυτοί που τα υπολογίζουν λένε ότι μία φωτοβολταϊκή μονάδα σε όλη τη διάρκεια ζωής της, δεν θα καταφέρει να παράξει την ενέργεια που χρειάστηκε για να εγκατασταθεί. Το ίδιο και οι μικρές ανεμογεννήτριες, ενώ οι μεγάλες (άνω του 1,2 ΜW ) έρχονται ίσα - ίσα.

Οι τεχνολογίες αυτές χαρακτηρίζονται ως τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Πράγματι δεν εκλύουν CO2 κατά τη λειτουργία τους, όμως οι ποσότητες CO2 που παρήχθησαν για την κατασκευή και εγκατάστασή τους δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Η διαφορά είναι ότι ενδεχομένως κάποιες ποσότητες του CO2 παρήχθησαν αλλού (Κίνα κ.λπ). Το ισχυρότερο όμως επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι τεχνολογίες αυτές παρέχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ας δούμε αυτό το δωρεάν, πόσο δωρεάν είναι. Η ΔΕΣΜΗΕ αγοράζει από τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ ηλεκτρικό ρεύμα με περίπου 35 Ευρώ τη MWhr. Για το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, επειδή παράγουν λίγο και επομένως είναι πιο ακριβό, το επιδοτεί και το πληρώνει 75 ευρώ τη MWhr, ενώ για τα φωτοβολταϊκά που είναι ακόμη πιο ασύμφορα το πληρώνει με 550 ευρώ τη MWhr. Και καταλαβαίνει κανείς ποίος πληρώνει αυτές τις επιδοτήσεις.

Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι με διάφορους τρόπους ακόμη και με ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πληρώνουμε για την ανάπτυξη ΑΠΕ, και ότι οι επιδοτήσεις προς τους επενδυτές για την εγκατάστασή τους φθάνει στο 60% της δαπάνης (με τις συνήθεις υπερτιμολογήσεις ανεβαίνει ακόμη παραπάνω). Ένας έξυπνος τρόπος για να μεταφέρεται νόμιμα το χρήμα από τις τσέπες του κοσμάκη στα λίγα φουσκωμένα πορτοφόλια.

Πληρώνουμε και τους φτιάχνουμε σχεδόν τζάμπα μονάδες παραγωγής, και ξαναπληρώνουμε πάλι επιδοτώντας για να αγοράσουμε ακριβό ρεύμα.

Αυτοί φωνάζουν για όλο και περισσότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ, και όσο περισσότερο ρεύμα παράγεται από αυτές τόσο εμείς περισσότερο θα πληρώνουμε επιδοτώντας με τον ένα και με τον άλλο τρόπο.

Γιάννης Ψαράκης
Εφημερίδα ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' Ιούλιος 2008
πηγή : vatika2000.com

Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία και όχι για τους παραγωγούς ενέργειας.

Η υπόθεση της ενέργειας στα χέρια των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ζει μόνιμα κάτω από τη σκιά μιας απειλής, που επαναλαμβάνεται μονότονα και συστηματικά: είναι η σκιά του φόβου του μπλακ άουτ και της ανεπάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος. Με ορατό τον κίνδυνο, όπως λένε, να κινδυνεύσει η οικονομική ανάπτυξη και οι καταναλωτικές μας ανάγκες.

Με την επίκληση αυτής της απειλής, κολοσσοί του ενεργειακού τομέα, αλλά και η ΔΕΗ, έχουν εισβάλλει επιθετικά, σχεδιάζοντας νέες μονάδες με ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, εισαγόμενο λιθάνθρακα και φυσικό αέριο), επαναφέροντας, ταυτόχρονα, και τον μπαμπούλα της πυρηνικής ενέργειας. Με τα όσα είναι γνωστά, μέχρι σήμερα, η παραγόμενη ισχύς στη χώρα πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, πάμπολλες περιοχές της χώρας και οι πολίτες τους ζουν τις συνέπειες αυτής της ξέφρενης κούρσας του ενεργειακού ανταγωνισμού. Στις λιγνιτικές περιοχές συνεχίζεται η πολιτική της ερημοποίησης και της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ οι κινητοποιήσεις των πολιτών αντιμετωπίζονται με διώξεις (βλέπε Άγ. Δημήτριο – Ρυάκιο Κοζάνης). Περιοχές πληγωμένες και υποβαθμισμένες, από παλιότερες αλλά και υπάρχουσες ρυπογόνες δραστηριότητες, απειλούνται με την κατασκευή νέων λιθανθρακικών μονάδων (Λάρυμνα, Αντίκυρα, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αστακός) και την παράλογη υπερσυγκέντρωση μονάδων φυσικού αερίου (Βοιωτία, Αλιβέρι, Θριάσιο, Άγ. Θεόδωροι Κορινθίας).

Δεν μένουν έξω από το χορό, ακόμη και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως η περιοχή της Ελαφονήσου στην Λακωνία.
Όλοι εμείς, που αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε τις καταστροφικές αυτές επιλογές, αντιμετωπιζόμαστε σαν υπονομευτές της “ανάπτυξης” και της ευημερίας της κοινωνίας. Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο επειδή φαίνεται ανίκανη να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά και επειδή δείχνει ανίκανη ακόμη και να καταγράψει τους ρύπους, εξακολουθεί να υιοθετείται η λύση των πιο βρώμικων καυσίμων. Αυτών που έχουν σπείρει την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος στις περιοχές του λιγνίτη, αυτών που αναγκάζουν ολόκληρα χωριά να μετοικίζουν, αυτών που έχουν εκμηδενίσει κάθε άλλη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην ποιότητα της ζωής και την υγεία χιλιάδων ανθρώπων, κλείνουν τα μάτια τους στο φαινόμενο των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν με τις αναπνευστικές συσκευές στο χέρι. Αντίθετα, προδιαγράφουν και για πολλές άλλες περιοχές, αυτήν την αποτρόπαια κατάσταση. Δεν παραβλέπουμε τους υπαρκτούς κινδύνους και τις ανάγκες. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι οι κάθε φορά ανάγκες προσδιορίζονται από το συγκεκριμένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που ακολουθείται. Αν και δεν έχουμε όλοι τα ίδια ιδεολογικά και πολιτικά “πιστεύω”, μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είναι μονόδρομος το δόγμα της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρωτάμε ανοιχτά όσους μας παρουσιάζουν σαν δεδομένη την ανάγκη της αλματώδους αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση των πιο βρώμικων καυσίμων:
- Πότε μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν μαζί μας, να μας πείσουν ή, έστω, να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή μας, για το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης των περιοχών μας;
- Πώς μπορούν να έχουν την ίδια άποψη για τις πραγματικές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, από τη μια, οι κάτοικοι της Κοζάνης (πνιγμένοι στην τέφρα του λιγνίτη), οι κάτοικοι της Αντίκυρας (του αλουμινίου και της κόκκινης λάσπης), του Αλιβερίου (των τσιμέντων και του μαζούτ), της Λάρυμνας (των ρύπων και των εκατομμυρίων τόνων σκουριάς της ΛΑΡΚΟ), του Θριάσιου (της Χαλυβουργικής, των διυλιστηρίων, των ναυπηγείων κλπ.) και, από την άλλη, οι παραγωγοί της ηλεκτρικής ενέργειας, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταναλώνεται όλο και περισσότερη ενέργεια, για να παράγουν όλο και περισσότερο, για να κερδίζουν όλο και περισσότερο (κάτω από την ομπρέλα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας);
- Πότε ασχολήθηκαν με την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, που θα μπορούσαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση;
- Γιατί αδιαφορούν για τη μεγαλύτερη εισαγωγή του φυσικού αερίου στην τελική χρήση και προτιμούν τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου μεγάλο ποσοστό ενέργειας πηγαίνει χαμένο;
- Γιατί ανέχονται τις ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (που συνεπάγονται νέα περιβαλλοντικά προβλήματα), καλλιεργώντας τη δυσπιστία στην κοινή γνώμη, απέναντι σε ήπιες μορφές ενέργειας, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας;
- Γιατί επιμένουν στο συγκεντρωτικό μοντέλο και, αντί να αποφορτίσουν τις κορεσμένες περιοχές (όπως της Δυτικής Μακεδονίας), προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας – Εύβοιας – Αττικής (με 4 λιθανθρακικές μονάδες και 14 νέες μονάδες φυσικού αερίου, πέραν αυτών που υπάρχουν στο Αλιβέρι, το Λαύριο και το Κερατσίνι);
- Γιατί δεν συγκινούνται από τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών, γιατί δεν περιορίζουν τη χρήση του λιγνίτη και, αντίθετα, θέλουν να εισάγουν και το λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, επιμένοντας στα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα;

Αυτά, και πολλά άλλα γιατί, έχουμε να τους απευθύνουμε. Και επειδή οι απαντήσεις είναι προφανείς, αμφισβητούμε, με όλη μας τη δύναμη, τον ενεργειακό σχεδιασμό που ακολουθείται. Έναν ενεργειακό σχεδιασμό, που όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι συντάκτες του, έχει ανατεθεί στις δυνάμεις της αγοράς: “Ο προσδιορισμός των ποσοστών συμμετοχής της κάθε μιας από τις παραπάνω πηγές στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι ούτε εύκολος ούτε αναγκαίος, δεδομένου ότι, όπως προελέχθη, τα ποσοστά συμμετοχής στο ισοζύγιο των διαφόρων καυσίμων σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές αφορούν τους παραγωγούς, οι οποίοι ελεύθερα αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους αναλαμβάνοντας τους σχετικούς κινδύνους”.

Τους επιστρέφουμε, λοιπόν, το άγχος και την αγωνία για το αν θα λειτουργήσει το μοντέλο που έχουν επιλέξει. Ας είναι όλο δικό τους. Έχουν περάσει, πλέον, οι εποχές που οι πολίτες αυτής της χώρας παρακολουθούσαν σαν θεατές τις κρίσιμες πολιτικές επιλογές, που καθορίζουν το μέλλον μας και τη ζωή μας. Σε όσους προσπαθούν να μας καθησυχάσουν, να μας οδηγήσουν σε ατομικές ή τοπικές λύσεις (σώζοντας ο καθένας το τομάρι του), έχουμε να αντιτάξουμε ένα, καθημερινά διογκούμενο, μέτωπο ενέργειας, των πολιτών των λιγνιτικών περιοχών, των περιοχών των λιθανθρακικών μονάδων και της υπερσυγκέντρωσης των μονάδων του φυσικού αερίου, των πολιτών των περιοχών με τη μεγάλη συγκέντρωση και κατανάλωση ενέργειας (Αττική, Θεσσαλονίκη), καθώς και κάθε πολίτη που προσδοκά μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, αντάξια του ανθρώπου του 21ου αιώνα.

Αυτή μας την απαίτηση, καθώς και το άνοιγμα μιας δημόσιας, ουσιαστικής συζήτησης για τα ζητήματα της ενέργειας θα τα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Πρώτο μεγάλο μας βήμα θα είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης,

Σάββατο, 6 Σεπτέμβρη 2008, στις 6 μ.μ., στην Καμάρα

Θα είμαστε εκεί, πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με το δικό μας μπλοκ ενέργειας, για να διεκδικήσουμε: Ενεργειακή πολιτική για την κοινωνία και όχι για τους παραγωγούς ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΡΥΑΚΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.

"Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" στη Δ.Ε.Θ.

Καιρός για ανασύνταξη και οι "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" ετοιμαζόμαστε να δώσουμε το παρόν στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Σεπτέμβρη 2008.

Ελαφόνησος - Βάτικα περιοχή NATURA2000 (εικονοδρόμιο)

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να γυρίσει μαύρη σελίδα για τον τόπο μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφήσει κερκόπορτες ανοικτές για τον τόπο μας.

Όχι μαύρη σελίδα για τον τόπο μας, όχι κερκόπορτες ανοιχτές



Φυλλάδιο ενημέρωσης για τα Βάτικα και την Ελαφόνησο εκδόθηκε από το elafonissos.gr και διανέμετε σε όλη την περιοχή με σκοπό να δείξει τις ομορφιές και μοναδικές πτυχές του τόπου μας. 

Από την άλλη σκοπός του είναι να καταδείξει το μέγεθος της υφισταμένης απειλής για την περιοχή μας αλλά και την ομηρία στην οποία βρίσκεται και υπομένει ο τόπος μας περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες.

Το elafonissos.gr πήρε την πρωτοβουλία αυτή σε αντίθεση και αντίδραση της ολοκληρωτικής και αδιανόητης αδράνειας που έχουν επιδείξει οι τοπικές εκλεγμένες αρχές των περιοχών μας. 

Οριστική αφορμή στάθηκε η άρνηση και καταψήφιση σε σχετική πρόταση Κοινοτικού Συμβούλου για την από κοινού έκδοση φυλλαδίων της Κοινότητας Ελαφονήσου με το Δήμο Βοιών μαζί με παράλληλες πρωτοβουλίες-δραστηριότητες κατά του Ηλεκτροδυναμικού Εργοστασίου. 

Ο Κοινοτάρχης Ελαφονήσου μαζί με την πλειοψηφία της Κοινότητας Ελαφονήσου αρνήθηκαν και καταψήφισαν ενέργειες και δραστηριότητες κατά του εργοστασίου δημιουργώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να γυρίσει μαύρη σελίδα για τον τόπο μας, αλλά ούτε και θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφήσει κερκόπορτες ανοικτές για τον τόπο μας.