Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Οι Σύλλογοι Βατίκων & Ελαφονήσου για τις ανεμογεννήτριες

Ανάρτηση 22.Ι.09
Θέμα: Ανεμογεννήτριες στα Βάτικα; Το σύνολο των εν Αθήναις βατικιώτικων Συλλόγων παίρνει θέση: Όχι στη βιομηχανοποίηση μιας από τις σημαντικότερες περιοχές φυσικού και πολιτιστικού κάλους της πατρίδας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη:
Α. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βοιών με αριθμό 370 από 9 Δεκεμβρίου 2008 (η οποία και προσαρτάται στην παρούσα ανακοίνωση)
Β. Την καθυστέρηση υλοποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού(Γ.Π.Σ) του Δήμου Βοιών (ο οποίος βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο και από την άνοιξη του 2008 έχει παραδοθεί στον Δήμο Βοιών και περίληψη του οποίου προσαρτάται στην παρούσα ανακοίνωση),
Γ. Την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, μιας περιοχής προστατευμένης από την Ε.Ε αφού χαρακτηρίζεται ως NATURA 2000,
Σήμερα, την 10/01/09 και ημέρα Σάββατο και αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φαρακλιωτών κ. Τσοχαλή Ευάγγελου με τους υπόλοιπους Συλλόγους των βατικιώτικων χωριών (Ελαφόνησος, Βελανίδια, Νεάπολη, Άνω Καστανιά, Φαρακλό, Παντάνασσα και Άγιος Νικόλαος) σχετικά με επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Βάτικα, συναντηθήκαμε τα Δ.Σ., προκειμένου να συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις.

Υπήρξε πολύωρη συζήτηση σχετικά με επικείμενη εγκατάσταση Α.Π.Ε στα Βάτικα αλλά και για το μέλλον του τόπου μας. Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι έως τώρα η καθυστέρηση έγκρισης από τον Δήμο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (θέμα που θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή από όλους όσοι απαρτίζουν το Δημοτικό συμβούλιο διότι δεν υπάρχει χρόνος για να ξοδευτεί άσκοπα) αποτελεί στην ουσία τροχοπέδη στην εξέλιξη του Δήμου.

Κατόπιν των ανωτέρω και με αίσθημα ευθύνης προς τους βατικιώτες συμπατριώτες μας ζητάμε:
• Την άμεση διακοπή όλων των ενεργειών εγκατάστασης των αδειοδοτούμενων Α.Π.Ε στα Βάτικα και ομοίως την άμεση διακοπή αδειοδοτήσεων νέων Α.Π.Ε. .
• Tην ολοκλήρωση ερευνών (με προτεραιότητα περιοχές του Δήμου που έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εγκατάσταση Α.Π.Ε.) από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για αξιολόγηση και θεσμοθέτηση Αρχαιολογικών χώρων.
• Την Σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης για την περιοχή NATURA 2000 και για τον ορεινό όγκο της περιοχής μας.
• Την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Γ.Π.Σ.

Στην ουσία ζητάμε τα αυτονόητα. Δηλαδή να γίνει και στην περίπτωσή μας ό,τι γίνεται παντού στην πολιτισμένη Ευρώπη. Με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης και πάγιο το στόχο της Ε.Ε. για μια αμεσότερη δημοκρατία ζητάμε ως ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα να επιλέξουμε τη μορφή της ανάπτυξης που επιθυμούμε για μας και τα παιδιά μας.
Και δεν είμαστε λίγοι… Μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Λακωνίας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε Βάτικα, Αθήνα, Πειραιά και ομογένεια.

Οι βατικιώτες και άποψη έχουν και εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης. Τετελεσμένα γεγονότα δε θα γίνουν αποδεκτά την ίδια ώρα μάλιστα που η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα και το όφελος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών μεγαλώνει.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Οι Πρόεδροι των Δ.Σ των εν Αθήναις βατικιώτικων Συνδέσμων.
Μηνόγιαννης Μιχάλης, Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα»
Τσοχαλής Ευάγγελος, Αδελφότης Φαρακλιωτών «Ευαγγελίστρια»
ΤριπόντικαςΠαναγιώτης, Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα»
Αρώνης Χαράλαμπος, Σύλογος Ελαφονήσιωτών «Η Ελαφόνησος»
Δελακοβίας Ιωάννης, Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο Καβομαλιάς»
Κουρκούλης Χαράλαμπος, Σύλλογος «Άνω Καστανιάς»
Μπουρμπούλης Σπυρίδων, Σύλλογος «Φίλοι Παντάνασσας Βοιών»

Πίνακας Αποδεκτών
Προς ενέργεια:
Υπουργός Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ
Υπουργός Πολιτισμού
Υπουργός Τουρισμού
Υπουργός Ανάπτυξης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Νομάρχης Λακωνίας
Νομαρχιακό συμβούλιο Ν. Λακωνίας
Δήμαρχος Βοιών
Δημοτικό συμβούλιο Δ. Βοιών
Τοπικά συμβούλια Δήμου Βοιών
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ. κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ. κ. Γρηγόρη Αποστολάκο
Βουλευτής Λακωνίας ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο
Κοινοποίηση:ΜΜΕ