Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα Βάτικα και η Ελαφόνησος αποκαλύπτονται . . .

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ξεκίνησε θυγατρική της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ την προσπάθεια να κατασκευάσει ρυγοπόνο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο εδώ, στα Βάτικα, απέναντι ακριβώς από την Ελαφόνησο.
Η περιοχή, εδώ, είναι προστατευόμενη από το Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA2000. Εδώ υπάρχει λίμνη όπου ζουν 132 είδη πουλιών, δασική έκταση του σπάνιου θαλασσόκεδρου, κιβωτιόσχημοι και θολωτοί αρχαίοι τάφοι, μοναδικές σμαραγδένιες παραλίες, η βάση από την μεγαλύτερη στην Ελλάδα αρχαία πυραμίδα, η βυθισμένη αρχαία πολιτεία στο Παυλοπέτρι, απολιθωμένο δάσος μήκους 25 χλμ και πάρα πολλά σπήλαια.

Εδώ απομείναμε αναμένοντας την μοίρα μας, μιας και το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΡΑΕ αξιολογούν ακόμη και σήμερα παρά όλα αυτά το αίτημα της εταιρίας για την κατασκευή ρυγοπόνου θερμοηλεκτρικού εργοστάσιου, εδώ.
Σε μια περίοδο μακράς νηνεμίας της ανθρώπινης βούλησης, η θάλασσα λες και νιώθοντας την περίσταση πήρε απόφαση από μόνη της, φουρτούνιασε και μετά από 1.633 χρόνια αποκάλυψε δεκάδες ακόμη αρχαίους τάφους και μνημεία που είχαν να δουν το φως του ήλιου από τον τρομερό σεισμό του 375μ.Χ.