Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Απειλή χωρίς τέλος

Ανάρτηση 15.Ι.09
«Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή όσο εμείς θα είμαστε Δημοτική Αρχή»

Αυτά ήταν τα λόγια του Δημάρχου στην προεκλογική του εκστρατεία όπως αποτυπωνόταν και στα προεκλογικά του φυλλάδια. Όλα αυτά βέβαια στα λόγια, γιατί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου 2008 ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τα γύρισαν… «Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα» είπε τώρα ο Δήμαρχος. Και έσπευσε να συμφωνήσει η πλειοψηφία του ΔΣ εκτός των 4 συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο χωροταξικός σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ΑΠΕ μόνο ως καταστροφικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Σ’ αυτόν προβλέπονται 215 ανεμογεννήτριες με επιπλέον περιθώριο άλλων 60 για την περιοχή μας. Δηλαδή περί που 280 για το Δήμο Βοιών όταν για όλη την Πελοπόννησο προ βλέπονται περί που 930.

Δυστυχώς οι άνθρωποι που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν και να προασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας μας. Με αυτή τους τη στάση άνοιξαν όχι την Κερκόπορτα των Βατίκων, αλλά την κύρια πύλη, στα μεγάλα οικονομικά, επενδυτικά συμφέροντα οικονομικών κολοσσών. Αυτών που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τον τόπο μας στο βωμό του αχαλίνωτου και μεγαλύτερου οικονομικού κέρδους. Με πρόσχημα την ευημερία της παγκόσμιας κοινωνίας. Ελάχιστοι μήνες έχουν περάσει από προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (100/2007).

Σ’ αυτήν γίνονταν λόγος για απαράδεκτη μεθόδευση του χωροταξικού σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε βάρος των Βατίκων, για κατάφορη αδικία, βιομηχανοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής μας. Κι όμως, πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, η πλειοψηφία του ΔΣ ξέχασε και ανέτρεψε τα δεδομένα και ουσιαστικά ανακοίνωσε: ‘’Πρέπει να δεχτούμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γιατί έτσι αποφάσισε ο υπουργός και η κυβερνητική επιτροπή’’.

Περί που 280 ανεμογεννήτριες, λοιπόν, για τα Βάτικα. Όταν στην κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση Εύβοια έχουν τοποθετηθεί περί που 350 και έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην εκεί τοπική κοινωνία. Όλη Βατικιώτικη κοινωνία, αισθάνεται προδομένη από τους τοπικούς της άρχοντες. Εμείς λοιπόν που αντιστεκόμαστε, γιατί πιστεύουμε πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερη τύχη, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα, όπως χρέος έχουν και όλοι οι Βατικιώτες και οι φίλοι μας, όπου κι αν βρίσκονται, να ενωθούν μαζί μας. Για να αποτρέψουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις που έρχονται με μαθηματική ακρίβεια. Η πλειοψηφία του ΔΣ επέλεξε να έρθει αντιμέτωπημε τα συμφέροντα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, για δικούς της λόγους.

Εμείς όμως θα αγωνιστούμε, όπως κάναμε τόσες φορές στο παρελθόν και αποτρέψαμε και άλλες δύσκολες στιγμές που απείλησαν τα Βάτικα. Τώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αγώνας. Χρειάζεται θάρρος και μεθοδικότητα. Και στο τέλος θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε τους ισχυρούς παράγοντες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Θα νικήσουμε και αυτούς που διάλεξαν να μας προδώσουν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Θα παλέψουμε για τον τόπο που ζούμε και αναπνέουμε. Για τον τόπο που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, καλύτερο από ότι τον βρήκαμε. Θα νικήσουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι μαζί με την κίνηση πολιτών που συστήθηκε για αυτό το σκοπό. Και πέρα από το δίκαιο που έχουμε, διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία αλλά και τις γνώσεις, αφού τόσα χρόνια τώρα έχουμε ταχθεί στο να προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, να φυλάμε Θερμοπύλες και να φωνάζουμε: ‘’Μολών Λαβέ’’.

Στάθης Βελιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Βατίκων

Δημοσίευση Εφημερίδας ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' φύλλο 268-Δεκέμβριος 08

πηγή: vatika2000