Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Πολίτες της Μονεμβασιάς προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των "αιολικών πάρκων".

Ανάρτηση 28.Ι.09
Τη μορφή τοπικού κοινωνικού κινήματος αρχίζει πλέον να παίρνει ο αγώνας των πολιτών του Δήμου Μονεμβασιάς ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή στις 05/12/2008, ολόκληρο το νότιο πόδι της Λακωνίας, που ξεκινά από τον Κάβο Μαλέα και φθάνει στα σύνορα της Αρκαδίας, χαρακτηρίζεται περιοχή αιολικής προτεραιότητας, ανάβοντας το «πράσινο φως» σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές που επίμονα από το 2002 έχουν επιδείξει το ενδιαφέρον τους λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού. Ήδη στους γειτονικούς Δήμους Μολάων, Ζάρακα και Νιάτων άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι πυλώνες ενώ στο Δήμο Βοιών τα πράγματα είναι συγκεχυμένα, αφού παρά την έγκριση του ειδικού χωροταξικού κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι αντιδράσεις των πολιτών είναι εντονότατες.

Αντιθέτως, στο Δήμο Μονεμβασιάς, σε μια πρωτοφανή πάνδημη συσπείρωση δήμου, συλλόγων, φορέων και πολιτών, η άρνηση για τοποθέτηση αιολικών πάρκων είναι κάθετη και η έγκριση του χωροταξικού πυροδοτεί νέες αντιδράσεις. Ήδη ομάδες πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές για προσφυγή εναντίον του χωροταξικού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλεντίων προειδοποιεί για δυναμική και αποφασιστική αντίδραση, ενώ σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να επαναβεβαιώσει την πλήρη αντίθεσή του στο ειδικό χωροταξικό ομόφωνα με νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

Εναντίον της λειτουργίας αιολικών πάρκων στην περιοχή από το 2002 μέχρι σήμερα το ΣτΕ έχει εκδώσει 4 αποφάσεις που δικαιώνουν το Δήμο Μονεμβασιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουλεντίων και ακυρώνει τις προσπάθειες 210(!) εταιρειών που είχαν κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφές του Πάρνωνα μεταξύ Μονεμβασιάς - Νεάπολης και Ελαφονήσου.

Στα αιτήματα των επενδυτών οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ στηρίχθηκαν στα εξής δεδομένα:
• Στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής. Σύμφωνα με επιστημονικό σύγγραμμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και της καθηγήτριας Κιν Ταν, η περιοχή θεωρείται το «Ελ Ντοράντο» της φύσης, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
• Στην άρνηση του ΕΟΤ για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αφού η περιοχή προσφέρεται για
πολλές μορφές τουρισμού.
• Είναι το μοναδικό πέρασμα αποδημητικών πουλιών από την Ελλάδα προς την Αφρική και αξιόλογο καταφύγιο προστατευόμενων πουλιών από τη συνθήκη της Βέρνης και το Π.Δ. 67/1981.
• Υπάρχουν πολλά σπήλαια με γνωστότερο το Σπήλαιο της Καστανιάς.
• Υπάρχει δίκτυο παλαιών μονοπατιών για περιπατητικό τουρισμό που πρόσφατα αναδείχθηκαν, διανοίχτηκαν και σημάνθηκαν, ενώ στον Κάβο Μαλέα καταλήγει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε33 που διασχίζει την περιοχή.
• Όλη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες, βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, πύργους κ.λπ.

Όλα αυτά τα στοιχεία απέτρεψαν μέχρι σήμερα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Μονεμβασιάς. Τα ίδια στοιχεία όμως αγνοήθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή, που με την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου ανοίγει τον “ασκό του Αιόλου“ για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον λόφο Σαμαράκι που βρίσκεται απέναντι από το Κάστρο της Μονεμβασιάς -ένα μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης- έχουν τοποθετηθεί ανεμόμετρα και έχουν γίνει οι προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, ορατές ακόμα και από το κέντρο της πόλης.

Οι οργισμένοι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εφ‘ όσον υλοποιηθεί το ειδικό χωροταξικό η Νότια Λακωνία από περιοχή ήπιας τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης θα μεταβληθεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής με-
γαβάτ με χιλιάδες ανεμογεννήτριες, πυλώνες υψηλής τάσης και απέραντα χιλιόμετρα καλωδίων.

Το χειρότερο, όπως εξηγούν, είναι ότι η ζωή θα γίνει κόλαση από τους θορύβους -αφού τα πάρκα τοποθετούνται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια- και από την εικόνα των χιλιάδων τόνων μπετόν και των απογυμνωμένων λόφων που σήμερα με την πλούσια και πολυποίκιλη βλάστηση συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Δήμος, σύλλογοι, φορείς και πολίτες ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν στη νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις και τονίζουν χαρακτηριστικά: «Στον χάρτη εμφανιζόμαστε ως ακατοίκητη περιοχή. Μας θεωρούν πεθαμένους . . . Εμείς όμως δεν θα εξαφανισθούμε αμαχητί για να χαρίσουμε τον τόπο μας στ‘ αρπαχτικά...».