Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ελαφόνησος Βάτικα, σε κλοιό απειλής (κι από θάλασσα)

Ανάρτηση 4.XI.08
Σε κλοιό απειλής βρίσκονται τα Βάτικα και η Ελαφόνησος. Ο όρμος των Βατίκων, δηλαδή η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ελαφονήσου και της Νεάπολης με τα 10 χλμ χρυσής αμμουδιάς απειλείται καθημερινά με ρύπανση από μεγάλα δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Ενώ αποτελεί συχνό φαινόμενο η απόρριψη σεντινόνερων στην περιοχή από πλοία!!!
Η χερσαία περιοχή είναι στο σύνολό της περιοχή NATURA 2000 ενώ για τη θαλάσσια αυτή περιοχή λόγω της σπουδαιότητας της από το 2004 απαγορεύτηκε η αλιεία με τράτα και από φέτος συνολικά απαγορεύτηκε η αλιεία προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή και να διατηρηθούν οι οικολογικές ισορροπίες.

Έχουμε λοιπόν πως παρότι έχει απαγορευτεί ακόμη και το ψάρεμα, ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος πλοίων προσορμίζουν με δυσάρεστα αποτελέσματα για την περιοχή και το περιβάλλον. Η αεροφωτογραφία που ακολουθεί δείχνει επιπλέουσα ρύπανση στην ακτή της Νεάπολης μπροστά ακριβώς από το Ειρηνοδικείο της πόλης.
Είναι λογικό πως μέρες με κακοκαιρία η περιοχή προσφέρει καταφύγιο στα παραπλέοντα πλοία, αλλά για τις υπόλοιπες, ποιος είναι ο λόγος λοιπόν της προσόρμισης και παραμονής τους σε προστατευόμενη περιοχή;